Dodatki Sypkie

Dodatki Sypkie

Podkategorie

Aktywne filtry

Dodatki sypkie do zanęt to substancje stosowane w celu poprawy właściwości zanęt wędkarskich, takich jak ich smak, aromat, kolor czy struktura. Dzięki odpowiednio dobranym dodatkom można zwiększyć skuteczność zanęty, dostosowując ją do określonych warunków łowienia i gatunków ryb.

 

Rodzaje dodatków sypkich:

  1. Aromaty smakowe - Nadają zanęcie określony smak i zapach, przyciągając ryby. Przykłady: Słodkie: wanilia, karmel, miód. Korzenne: cynamon, piernik. Rybi/mięsny: mączka rybna, kryl, ochotka. Owocowe: truskawka, pomarańcza, ananas.

  2. Atraktory proszkowe -  Substancje o intensywnym zapachu, które przyciągają ryby z większej odległości. Popularne atraktory: Betaine, Robin Red, Amino Complex. Specjalne mieszanki zapachowe (np. czosnek, scopex).

  3. Barwniki - Używane do zmiany koloru zanęty, co może być kluczowe w niektórych warunkach. Przykłady: Czarne – na przejrzyste wody i ostrożne ryby. Czerwone – do łowienia leszczy. Żółte – przyciągają płocie i karasie.

  4. Wzmacniacze smaku i zapachu - Intensyfikują działanie zanęty, zwiększając jej atrakcyjność. Można je stosować w niewielkich ilościach jako dodatek do gotowej mieszanki.

  5. Proteiny i mączki - Dodawane w celu wzbogacenia zanęty o wartości odżywcze. Przykłady:Mączka rybna, Mączka sojowa, Proteiny mleczne, Węglowodany (np. cukier, melasa w proszku).

  6. Ziarna mielone - Zwiększają objętość i naturalność zanęty. Przykłady: Mielone konopie, Kukurydza., Siemię lniane, Prażone orzechy.

  7. Dodatki wiążące i rozpraszające - Regulują właściwości fizyczne zanęty: Kleistość: bentonit, glina wiążąca. Rozpraszanie: ziemia rozpraszająca, mielony chleb.

  8. Dodatki specjalistyczne - Ochotka w proszku: skuteczna na leszcza, płocie i karpie. Płatki kokosowe: nadają zanęcie lekkości i zwiększają jej widoczność w wodzie. Pyłki kukurydziane: dla złagodzenia zapachu i smaku.